Simonyi Zsigmond - Szatmar megyei magyartanarok egyesulete

Go to content

Main menu:

Simonyi Zsigmond

Versenyek, vetélkedők


2016            Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, országos döntő


         Április 8,
9 és 10-én került sor a verseny országos döntőjére, aminek most is mint minden évben- a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum adott helyet.
            A péntek esti érkezés után vacsorával
várták  a diákokat és a kísérő tanárokat, ezután következett az elszállásolás.
Szombaton, egy kiadós reggeli után , egy ünnepi műsor keretein belül megtörtént a verseny hivatalos megnyitója. Maga a verseny 11 órától kezdődött.
         Az „ agytorna" után városnéz
ésre mentek a diákok, ezt követően Rekita Rozália és Kötő Áron előadására invitálták a megfáradt versenyzőket.
        Vasárnap reggel 9 órától vette kezdetét a záróünnepség, a verseny kiértékelése, melyet Dr. Kádár Edit tartott és a legvégén következett a díjkiosztó.
          A Szatmár megyei diákok kiválóan szerepeltek. (7 diák vett részt a versenyen)
       Eredmények: Baki Abigél VI. osztály, V. hely (II. dicséret)
, 10-es Számú Általános Iskola Szatmárnémeti, felkészítő tanára Rus Annamária

       Muszka Csaba VII. osztály, I. hely, Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagykároly, felkészítő tanára Kiss Hajnalka
László István VIII. osztály, III. hely
, Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagykároly, felkészítő tanára Hargitay Erzsébet
  Kințel Alexandra VIII.  osztály, IV. hely (I. dicséret)
, Nagykárolyi „Vasile Lucaciu” Általános Iskola, felkészítő tanára Csizma Hajnalka

      Muszka Csaba és László István képviselik majd megyénket a budapesti, Kárpát-medencei döntőben. Időpontja 2016. május 28., 10 óra.


Csizma Hajnalka, kísérő tanár____________________________________________________________________________________________________Simonyi Zsigmond helyesírási verseny
MEGYEI SZAKASZ - 2016
Eredmények -2016

letöltés itt


____________________________________________________________________________________________________
                       
Szatmár megyei diákok a Simonyi helyesírási verseny döntőjén     Szatmár megyét idén hét fős csapat képviselte a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny döntőjén, amelynek a kolozsvári Brassai Sámuel Líceum adott otthont április 25-26 között.
     A pénteki ünnepélyes megnyitó után mindenki a szállására térve igyekezte kipihenni az út fáradalmait, közben gondolataik már a másnapi megmérettetés körül forogtak.
       Szombaton délelőtt 11 órakor kezdődött a döntő, a verseny első része a tollbamondás volt, ezt követte a feladatlapok megoldása. A megmérettetés után a résztvevők városnézésen vettek részt, többek között megnézték a Farkas utcát, a régi várfalat , a házsongárdi temetőt, Mátyás király szülőházát.
    A városnézés után izgalmas programok várták a diákokat. A bátrabbak Ki mit tud keretén belül adhattak számot tehetségükről. A résztvevők bebizonyították sokoldalúságukat.
      A Ki mit tud után a Honfoglaló vetélkedőt próbálhatták ki.
      Vasárnap reggel 9 órától vette kezdetét a verseny legizgalmasabb része az eredményhirdetés, amelyet Iszlay Enikő a verseny szervezője nyitott meg. Ezt követően dr. Zsemlyei Borbála a zsűri elnöke értékelte a tollbamondásokat illetve a feladatlapokat. Majd következett az eredményhirdetés.
        A szatmári csapat a következő eredményeket érte el

5. osztály: Mészáros Bálint II. dicséret  - 93,5 pont
    10-es számú Általános Iskola - felkészítő  tanár: Rus Annamária
7. osztály: László István   III. hely - 94,5 pont
     Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont - felkészítő tanár: Hargitay Erzsébet
7. osztály: Kintel Alexandra I. hely - 97 pont
     Vasile Lucaciu Általános Iskola Nagykároly - felkészítő tanár: Csizma Hajnalka

     László István és Kintel Alexandra képviseli majd megyénket a Budapesten megrendezésre kerülő a Kárpát-medencei döntőn, melyre május 30-án kerül sor.A díjazottak: László István, Kintel Alexandra, Mészáros Bálint    
      A csapat: Éles Júlia (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti), Pesek Adrienn (Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, Szatmárnémeti), Mészáros Bálint (10-es számú Általános Iskola, Szatmárnémeti), Muszka Csaba (Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, Nagykároly), Akkermann Zoltán (Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, Nagykároly), László István (Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, Nagykároly), Kintel Alexandra (Vasile Lucaciu Altalanos Iskola, Nagykároly)


________________________________________________________________________________


Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 2013-2014

eredmények


________________________________________________________________________________      2014. április 4-e és 6-a között szervezték meg immár VI. alkalommal a Simonyi Zsigmond helyesirási verseny országos fordulóját  Kolozsváron a  Brassai Sámuel Elméleti Liceumban. Megyénket hat diák képviselte ezen a megmérettetésen.
      Kintel Alexandra, Vasile Lucaciu Általános Iskola, Nagykároly, Muszka Zsuzsa 1-es Számú Általános Iskola, Nagykároly, Tallián Anna Hám János Római Katolikus Teológiai Liceum, Szatmárnémeti, Zolcsák Eszter 10-es Számú Általános Iskola, Szatmárnémeti, valamint Mares Imre és Pesek Adrien mindketten a Hám János Római Katolikus Teológiai Liceum diákjai.
     Péntek délután érkeztek meg megyénk diákjai a "kincses" városba. Szombaton délelőtt 10 órakor kezdődőtt az ünnepélyes megnyitó, ahol a verseny szervezője, Iszlai Enikő köszöntötte a résztvevőket, mutatta be a versenyt felügyelő zsüri tagjait, és ismertette a verseny menetét. 11 órától került sor a tollbamondásra és a feladatlapok megoldására. A délutánt városnézéssel töltötték az ország minden részéről érkező diákok. Az estét a Karaván együttes hangulatos műsora zárta.
         Április 6-án 9 órakor került sor a záróünnepségre, a verseny kiértékelésére ,s az ünnepélyes dijkiosztóra. A dolgozatokat a zsüri elnőke dr. Kádár Edit a Babes - Bolyai Tudományegyetem Magyar Nyelvi és Általános Nyelvészeti Tanszék tanára értékelte, és látta el a diákokat hasznos tanácsokkal a jövőre nézve. 72 diák dolgozatának kijavitása után vont le a tanárnő értékes következtetéseket, és osztotta meg azokat az érdeklődő diáksereggel.
    A megyénket képviselő 6 diák közül háromnak sikerült továbbjutnia a május utolsó hétvégéjén Budapesten rendezendő Kárpát-medencei fordulóra.
       A nagykárolyi Kintel Alexandra VI. osztály, Vasile Lucaciu Általános Iskola második helyezett (felkészitő tanára Balla Lóránt), a szintén nagykárolyi Muszka Zsuzsa VIII. osztály, 1-es Számú Általános Iskola III helyezett (felkészitő tanára Belényi Andrea) és a Szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Liceum diákja az V. osztályos Pesek Adrien III helyezett (felkészitő tanára Heinrich Andrea) képviselik majd Szatmár megyét ezen a rangos nemzetközi helyesirási versenyen.
        Gratulálunk a diákoknak és a felkészitő tanáraiknak, és sok sikert kivánunk nekik Budapesten.


________________________________________________________________________________Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 2013-2014

továbbjutók - fejléc________________________________________________________________________________


Simonyi Zsigmond helyesírási verseny
Versenyszabályzat a 2013/2014-es tanévre

    A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Nemzeti Oktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztálya és a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum szervezi, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szakmai felügyeletével, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök, valamint az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok segítségével az általános iskolák V–VIII. osztályos tanulói számára.
     A verseny célja: anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése. A versenyen a diákok helyesírási képességét mérjük.
       A verseny egységes módon lehetővé teszi a részvételt minden egyes általános iskolás számára, tekintet nélkül arra, hogy az ország mely régiójában él.
     A verseny minden fordulóján a versenyzők évfolyamonként más-más tollbamondást írnak, és más-más helyesírási feladatlapot töltenek ki. A versenyen kb. 60 perc áll a diákok rendelkezésére. A tollbamondás időtartama nincs korlátozva, a feladatlapok kitöltésének időtartama 35 perc. Holtverseny esetén bármilyen szintű versenyen a tollbamondások döntenek. A javítás és értékelés részleteit a feladatlapokhoz mellékelt útmutatók tartalmazzák. (A feladatlapokhoz részletes kulcsot, a tollbamondásszövegekhez részletes útmutatást küldünk.) Az egyes fordulók helyesírási feladatlapjait és a tollbamondásszövegeket az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének oktatói állítják össze. Felelős: Antalné Szabó Ágnes.
    Az egyes fordulók anyagát a verseny megkezdése előtt – a titkosítás szabályainak betartásával – csak a versenyfelelős kolléga tekintheti meg. A verseny anyagát a verseny megkezdése előtt még fénymásolás céljából sem láthatja olyan szervező kolléga, akinek a versenyen saját tanítványa vagy saját gyermeke indul. Ilyenkor a fénymásolást más, független kollégára szükséges rábízni.
    Az első, iskolai forduló kivételével minden fordulón a diákok sorszámot kapnak. Csak a javítás befejezése után szabad a sorszámokat a diákok nevével azonosítani. A helyesírási verseny minden fordulójának anyagát 1 évig meg kell őrizni. A versenyzőknek, valamint a felkészítő tanároknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy előre egyeztetett időpontban megtekintsék saját feladatlapjukat és saját tollbamondásszövegüket, illetve saját diákjuk munkáját.

     A megmérettetés elsődleges színtere az az intézmény, amelyben a versenyzők tanulmányaikat végzik. Itt rendezik meg az iskolai fordulót, amelyen az iskola minden diákjának részvételét javasoljuk. Az iskolai fordulót az iskola magyartanára(i) szervezi(k). A szaktanfelügyelők gondoskodnak arról, hogy minden iskola helyi szervezője időben kapja meg a helyi forduló feladatlapjait és javítókulcsait. Az iskolai fordulók időpontja nem rögzített, de azt 2013. november 23. és 2013. december 15. között kell megtartani. Ennek a fordulónak a győztesei képviselik az intézményt a megyei fordulóban.

  Az iskolai forduló feladatlapjainak sokszorosításáról, a javítás megszervezéséről stb. a helyi szervezők maguk gondoskodnak. A feladatlapokat, illetve a hozzájuk tartozó javítókulcsokat e-mailben küldjük el a verseny megyei szervezőinek (2013. november 22-én); a versenyfeladatoknak az iskolákhoz való továbbjuttatását ők biztosítják.
Az iskolai versenyek feladatlapjait és tollbamondásait a versenyt követő 2 napon belül ki kell javítani, az eredményeket az adott iskolában közzé kell tenni, a továbbjutók adatait pedig a megyei versenyfelelősnek kell továbbítani (beérkezési határidő 2013. december 20.).

 A megyei fordulót a szaktanfelügyelők, a módszertani körök felelősei és az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok rendezik. A verseny feltételeiről, a javítócsoportról és az ellenőr(ök)ről a megyei forduló szervezői gondoskodnak. (Az ellenőr(ök) feladata a javítás egységesítése és esetleges felülbírálása.) Ez az alkalom lehetővé teszi azt is, hogy a javítás idején a versenyzők és a kísérők aktuális nyelvi-nyelvhasználati kérdéseket vitassanak meg.

      Arra vonatkozóan, hogy egy adott megyében a megyei fordulóra hány diák juthat tovább, és melyek a továbbjutás feltételei, az egyes megyék maguk döntik el. Ezt a belső versenyszabályzatot a megyei versenyfelelősök 2013. november 22-ig rögzítik, és ismertetik az iskolai fordulók szervezőivel.
Tömbmagyar megyékben javasoljuk, hogy az iskolai forduló (évfolyamonként és iskolánként) két-két győztese képviselhesse az intézményt a megyei fordulóban, abban az esetben, ha az adott iskolában nincs több mint két párhuzamos osztály. Három párhuzamos osztály esetén évfolyamonként három-három diákot lehessen küldeni a megyei fordulóra, négy párhuzamos osztály esetén négyet-négyet, öt vagy annál több párhuzamos osztály esetén ötöt-ötöt. A megyei fordulóra való továbbjutáshoz minimum 80 pontot kelljen elérni a százból. Azokban a megyékben, ahol vannak működő módszertani körök ez kiegészíthető azzal, hogy abban az esetben, ha egy adott módszertani körhöz tartozó összes iskolából adott évfolyamon senki nem éri el a nyolcvan pontos határt, a módszertani körhöz tartozó iskolák számától függetlenül évfolyamonként egy diák juthasson tovább a megyei fordulóra. Szórványmegyékben az alacsonyabb ponthatár meghatározása lehet célszerű.
      A megyei forduló feladatlapjait a verseny napján kell kijavítani. A feladatlapokat és a javítókulcsot a verseny megyei szervezői e-mailben kapják meg 2014. február 28-án. A feladatok sokszorosítása/másolása a szervezők feladata.
      A megyei fordulók időpontja egységesen 2014. március 1. (szombat), 9 óra. A szabályzat értelmében tehát egyetlen megyében sem lehet – semmilyen kivételes indokkal – ezen időpont előtt vagy után megrendezni a versenyt. A megyei fordulón részt vevő versenyzők és kísérő tanáraik költségeivel kapcsolatos kiadásokat nem áll módunkban megtéríteni. De ezt a kellő anyagi háttérrel rendelkező iskolák, illetve helyi, megyei tanácsok, alapítványok, támogatók megtehetik.

    A Simonyi Zsigmond helyesírási versenynek 2009-től van országos döntője. A megyei fordulók eredményei alapján megyénként a magyarul tanuló diákok összlétszámának függvényében Hargita megyéből 8, Kovászna és Maros megyéből 7-7, Bihar, Kolozs és Szatmár megyéből 6-6, Arad, Brassó, Fehér, Máramaros és Szilágy megyéből 4-4, Beszterce−Naszód, Hunyad és Temes megyéből 3-3, Bákó és Szeben megyéből, valamint Bukarestből 1-1 diák juthat tovább az országos döntőre Az egyes megyék maguk döntik el (a megyei forduló eredményeinek függvényében), hogy az adott keretszámoknak megfelelően milyen kritériumok alapján választják ki azokat a diákokat, akiket legesélyesebbnek tartanak arra, hogy az országos fordulón jól szerepeljenek.
       Az egyes megyékben fennmaradt helyek az érdeklődés függvényében és az elért pontszámok figyelembevételével visszaoszthatók.
      Az országos döntőre továbbjutók adatait (név, személyi szám – CNP −, osztály, iskola, helység, megye, felkészítő tanár neve és e-mail címe, pontszám) és a kísérőtanár adatait a megyei szervezők az országos döntőt szervező iskolának (az enikoiszlai@yahoo.com címre), valamint az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) irodájába (aesz@planet.ro) küldik el. (Mindkét címre szükséges az adatokat határidőre továbbítani!) Minden megyéből csak egy kísérőtanárt tudunk fogadni. Beküldési határidő 2014. március 6. (csütörtök).
Az országos döntő színhelye Kolozsvár, Brassai Sámuel Elméleti Líceum. Időpontja: 2014. április 4–6. A versenyre április 5-én, szombaton kerül sor.

     Az országos verseny győztesei (évfolyamonként 3-3) képviselik majd Romániát a budapesti, Kárpát-medencei döntőben. Időpontja 2014. május 24., 10 óra. Az utazással kapcsolatos kérdésekről, valamint a kísérőként felkért felkészítő tanárokról az AESZ a döntőn résztvevő diákok ismeretében dönt. A kísérő tanárok feladata a diákok állandó felügyelete és a szabadidős tevékenységek megszervezése.
   Megjegyzések: A verseny egyes fordulóira évfolyamonként elsősorban a magyarországi tantervben szereplő helyesírási ismeretekből kell a tanulókat felkészíteni. Ehhez bármilyen helyesírási gyakorlókönyv használható, amit a magyartanár jónak tart. A 2013/2014-as tanév tananyaga a http://simonyi.mnyt.hu/index.php?rek=2&ida1=2&k=157&tps=a címről tölthető le (csak a márciusi megyei, az áprilisi országos és a májusi Kárpát-medencei döntő tananyaga!).
      Mivel a feladatlapok a magyarországi tanterv alapján vannak összeállítva, amely eltér némileg a hazaitól (l. a csatolt tananyagbeosztást), ajánljuk, hogy a korábbi versenyek feladatlapjait is tekintsék meg/át. A magyarországi fordulók feladatlapjait, valamint a tollbamondások szövegét az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszéke utólag kötetben közzéteszi (vö. Írás–kultúra–felelősség. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, 2000. tavasz–2001. tavasz. Szerk.: Antalné Szabó Ágnes. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2001, 2003 2; Helyesírásunk öröksége. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, 2002. tavasz–2003. tavasz. Szerk.: Antalné Szabó Ágnes. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2004; Helyesírási tudáspróbák. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, 2003. ősz–2005. tavasz. Szerk.: Antalné Szabó Ágnes. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005.) Minta feladatlapok a verseny hivatalos honlapjáról is letölthetők: http://simonyi.mnyt.hu________________________________________________________________________________
Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny


országos szakasz - Kolozsvár, 2013
Eredmények
V. osztály  Kinţel Alexandra 95 pont I. díj - Vasile Lucaciu Általános Iskola - Nagykároly, felkészítő tanár: Balla Lóránt

VII. osztály Muszka Zsuzsanna 95 pont - I. díj - 1-es Számú Általános Iskola - Nagykároly, felkészítő tanár: Belényi Andrea

VII. osztály Baranyai István  90 pont - dicséret - 10-es Számú Általános Iskola, felkészítő tanár: Rus Annamária


De a többiek is megállták a helyüket:


Mares Imre - V. osztály 87,5 pont - Hám János Líceum, Szatmárnémeti, felkészítő tanár: Czier Andrea

Varga Edina - VII. osztály - 80,5 pont- 10-es Számú Ált. Isk. - felkészítő: Rus Annamária

Schlachter Kincső - VII. osztály 78 pont - Vasile Lucaciu Ált. Isk. -Nagykároly, felkészítő: Balla Lóránt


________________________________________________________________________________

Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny
megyei szakaszKedves Kollégák!

       Készülünk a Simonyi helyesírási verseny megyei szintű vetélkedőjére. Csatolmányban magtalálható a résztvevők névsora. A verseny időpontja 2013. március 9-ke, 10 óra, helyszíne a Kölcsey Ferenc Főgimnázium.
       A javítást ugyanúgy szervezzük, mint eddig.

       A javító bizottság tagjai:

Úr Erzsébet

Rus Annamária

Székely Zsófia

Fehér Renáta

Bartha Katalin

Fehér Laura

Katócz Réka

Kása Enikő

Kása Boglárka

Merlás Boglárka

Szücs Tünde

Zilahi Kató Klára


       A dolgozatokat szigorúan a javítókulcs szerint értékeljük. A legnagyobb pontszámot elért dolgozatokat kiemeljük, újra javítjuk. Ezt Bagosi Ilona és Szász Anikó tanárnők végzik.

      Köszönöm az együttműködést!
                                                                                                                                          

                                                                                                                          Gál Gyöngyi - szaktanfelügyelő
Résztvevő diákok


________________________________________________________________________________
Simonyi Zsigmond Helyesírási VersenyVersenyszabályzat a 2012/2013-es tanévre
           A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium Kisebbségi Főosztálya, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum szervezi, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szakmai felügyeletével, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök, valamint az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok segítségével az általános iskolák V–VIII. osztályos tanulói számára.
- A verseny célja: anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése. A versenyen a diákok helyesírási képességét mérjük.
- A verseny egységes módon lehetővé teszi a részvételt minden egyes általános iskolás számára, tekintet nélkül arra, hogy az ország mely régiójában él.
- A verseny minden fordulóján a versenyzők évfolyamonként más-más tollbamondást írnak, és más-más helyesírási feladatlapot töltenek ki. A versenyen kb. 60 perc áll a diákok rendelkezésére. A tollbamondás időtartama nincs korlátozva, a feladatlapok kitöltésének időtartama 40 perc. Holtverseny esetén bármilyen szintű versenyen a tollbamondások döntenek. A javítás és értékelés részleteit a feladatlapokhoz mellékelt útmutatók tartalmazzák. (A feladatlapokhoz részletes kulcsot, a tollbamondásszövegekhez részletes útmutatást küldünk.) Az egyes fordulók helyesírási feladatlapjait és a tollbamondásszövegeket az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének oktatói állítják össze. Felelős: Antalné Szabó Ágnes.
- Az egyes fordulók anyagát a verseny megkezdése előtt – a titkosítás szabályainak betartásával – csak a versenyfelelős kolléga tekintheti meg. A verseny anyagát a verseny megkezdése előtt még fénymásolás céljából sem láthatja olyan szervező kolléga, akinek a versenyen saját tanítványa vagy saját gyermeke indul. Ilyenkor a fénymásolást más, független kollégára szükséges rábízni.
- Az első, iskolai forduló kivételével minden fordulón a diákok sorszámot kapnak. Csak a javítás befejezése után szabad a sorszámokat a diákok nevével azonosítani. A helyesírási verseny minden fordulójának anyagát 1 évig meg kell őrizni. A versenyzőknek, valamint a felkészítő tanároknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy előre egyeztetett időpontban megtekintsék saját feladatlapjukat és saját tollbamondásszövegüket, illetve saját diákjuk munkáját.

- A megmérettetés elsődleges színtere az az intézmény, amelyben a versenyzők tanulmányaikat végzik. Itt rendezik meg az iskolai fordulót, amelyen az iskola minden diákjának részvételét javasoljuk. Az iskolai fordulót az iskola magyartanára(i) szervezi(k). A szaktanfelügyelők gondoskodnak arról, hogy minden iskola helyi szervezője időben kapja meg a helyi forduló feladatlapjait és javítókulcsait. Az iskolai fordulók időpontja nem rögzített, de azt 2012. november 25. és 2012. december 15. között kell megtartani. Ennek a fordulónak a győztesei képviselik az intézményt a megyei fordulóban.
- Az iskolai forduló feladatlapjainak sokszorosításáról, a javítás megszervezéséről stb. a helyi szervezők maguk gondoskodnak. A feladatlapokat, illetve a hozzájuk tartozó javítókulcsokat e-mailben küldjük el a verseny megyei szervezőinek (2012. november 25-én); a versenyfeladatoknak az iskolákhoz való továbbjuttatását ők biztosítják.
- Az iskolai versenyek feladatlapjait és tollbamondásait a versenyt követő 2 napon belül ki kell javítani, az eredményeket az adott iskolában közzé kell tenni, a továbbjutók adatait pedig a megyei versenyfelelősnek kell továbbítani (beérkezési határidő 2012. december 20.).

- A megyei fordulót a szaktanfelügyelők, a módszertani körök felelősei és az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok rendezik. A verseny feltételeiről, a javítócsoportról és az ellenőr(ök)ről a megyei forduló szervezői gondoskodnak. (Az ellenőr(ök) feladata a javítás egységesítése és esetleges felülbírálása.) Ez az alkalom lehetővé teszi azt is, hogy a javítás idején a versenyzők és a kísérők aktuális nyelvi-nyelvhasználati kérdéseket vitassanak meg.

        Tömbmagyar megyékben javasoljuk, hogy az iskolai forduló (évfolyamonként és iskolánként) két-két győztese képviselhesse az intézményt a megyei fordulóban, abban az esetben, ha az adott iskolában nincs több mint két párhuzamos osztály. Három párhuzamos osztály esetén évfolyamonként három-három diákot lehessen küldeni a megyei fordulóra, négy párhuzamos osztály esetén négyet-négyet, öt vagy annál több párhuzamos osztály esetén ötöt-ötöt. A megyei fordulóra való továbbjutáshoz minimum 80 pontot kelljen elérni a százból. Azokban a megyékben, ahol vannak működő módszertani körök ez kiegészíthető azzal, hogy abban az esetben, ha egy adott módszertani körhöz tartozó összes iskolából adott évfolyamon senki nem éri el a nyolcvan pontos határt, a módszertani körhöz tartozó iskolák számától függetlenül évfolyamonként egy diák juthasson tovább a megyei fordulóra. Szórványmegyékben az alacsonyabb ponthatár meghatározása lehet célszerű.
- A megyei forduló feladatlapjait a verseny napján kell kijavítani. A feladatlapokat és a javítókulcsot a verseny megyei szervezői e-mailben kapják meg 2012. március 7-én. A feladatok sokszorosítása/másolása a szervezők feladata.
- A megyei fordulók időpontja egységesen 2013. március 9. (szombat), 9 óra. A szabályzat értelmében tehát egyetlen megyében sem lehet – semmilyen kivételes indokkal – ezen időpont előtt vagy után megrendezni a versenyt. A megyei fordulón részt vevő versenyzők és kísérő tanáraik költségeivel kapcsolatos kiadásokat nem áll módunkban megtéríteni. De ezt a kellő anyagi háttérrel rendelkező iskolák, illetve helyi, megyei tanácsok, alapítványok, támogatók megtehetik.

- A Simonyi Zsigmond helyesírási versenynek 2009-től van országos döntője. A megyei fordulók eredményei alapján megyénként a magyarul tanuló diákok összlétszámának függvényében Hargita megyéből 7, Kovászna és Maros megyéből 6-6, Bihar, Kolozs, Szatmár és Szilágy megyéből 4-4, Arad, Brassó, Fehér és Máramaros megyéből 3-3, Beszterce-Naszód, Hunyad és Temes megyéből 2-2, Bákó és Szeben megyéből, valamint Bukarestből 1-1 diák juthat tovább az országos döntőre. Az egyes megyék maguk döntik el (a megyei forduló eredményeinek függvényében), hogy az adott keretszámoknak megfelelően milyen kritériumok alapján választják ki azokat a diákokat, akiket legesélyesebbnek tartanak arra, hogy az országos fordulón jól szerepeljenek.
- Az országos döntőre továbbjutók adatait (név, pontszám, személyi szám, osztály, iskola, helység, megye, felkészítő tanár neve és e-mail címe) a megyei szervezők a lt aesz@planet.ro címre, valamint a döntőt szervező iskolának az enikoiszlai@yahoo.com címre küldik be. (Mindkét címre szükséges az adatokat határidőre továbbítani!) Beküldési határidő 2013. február 28. (csütörtök).
- Az országos döntő színhelye Kolozsvár, Brassai Sámuel Elméleti Líceum. Időpontja: 2013. április 4–6. A versenyre április 5-én, szombaton kerül sor.

- Az országos verseny győztesei (évfolyamonként 3-3) képviselik majd Romániát a budapesti, Kárpát-medencei döntőben. Időpontja május utolsó szombatja, 2013-ban május 25., 10 óra. Az utazással kapcsolatos kérdésekről, valamint a  kísérőként felkért felkészítő tanárokról az AESZ a döntön résztvevő diákok ismeretében dönt. A kísérő tanárok feladata a diákok állandó felügyelete és a szabadidős tevékenységek megszervezése.

        Megjegyzések: A verseny egyes fordulóira évfolyamonként elsősorban a magyarországi tantervben szereplő helyesírási ismeretekből kell a tanulókat felkészíteni. Ehhez bármilyen helyesírási gyakorlókönyv használható, amit a magyartanár jónak tart. A 2011/2012-es tanévre vonatkozó tananyagot osztályonként és fordulónként a csatolmány tartalmazza.
Mivel a feladatlapok a magyarországi tanterv alapján vannak összeállítva, amely eltér némileg a hazaitól (l. a csatolt tananyagbeosztást), ajánljuk, hogy a korábbi versenyek feladatlapjait is tekintsék meg/át. A magyarországi fordulók feladatlapjait, valamint a tollbamondások szövegét az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszéke utólag kötetben közzéteszi (vö. Írás–kultúra–felelősség. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, 2000. tavasz–2001. tavasz. Szerk.: Antalné Szabó Ágnes. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2001, 2003 2; Helyesírásunk öröksége. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, 2002. tavasz–2003. tavasz. Szerk.: Antalné Szabó Ágnes. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2004; Helyesírási tudáspróbák. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, 2003. ősz–2005. tavasz. Szerk.: Antalné Szabó Ágnes. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005.) Minta feladatlapok a verseny hivatalos honlapjáról is letölthetők: http://simonyi.mnyt.hu


 
Back to content | Back to main menu