>

PADIF - Szatmar megyei magyartanarok egyesulete

Go to content

Main menu:

PADIF

Versenyek, vetélkedők

Szatmári diákszínjátszók is részt vettek a szilágycsehben megrendezett Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon      A hétvégén Szilágycseh adott otthont az immár tizedik alkalommal megrendezett PADIF (Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválnak). A rendezvény célja az évek alatt nem változott: még mindig fontosnak tartják a magyar és az egyetemes színházkultúra népszerűsítését, a nemzeti tudatunk erősítését, anyanyelvünk ápolását. Meg persze az is fontos, hogy minden résztvevő jól érezze magát, induljon az akár az V-VIII. vagy a IX-XII. osztályosok versenyében. A diákszínjátszók előadásait elbíráló zsűri tagja volt a Harag György Színtársulat színésze és rendezője, Bessenyei István is. A nehéz helyzetben levő zsűri jutalmazta a szép magyar beszédet, a fiatalos mozgáskultúrát és a gondolatébresztő, kreatív színpadi megoldásokat is.
            A fesztiválon szatmárnémeti iskolások is részt vettek. Az Avram Iancu Általános Iskola Kristályszemek csapata A legyek urát adta elő William Goldingtól és ezzel elhozta a III. helyezést, Lázár Ruben alakítását pedig díjjal jutalmazta a zsűri. A diákokat Gál Eszter és Csorján Árpád készítette fel.
          Az Emil Palade Élelmiszeripari Líceum diákjai a Kisebbségi osztály című előadással érkeztek a fesztiválra - ez a darab Trunkó Barnabás szövege és a diákok ötletei alapján állt össze. Ezzel a szatmári diákok a IV. helyezést nyerték el és Kis-Kasza Cseres Roland alakításáért különdíjban részesült. A társulat a Tátogók néven szerepelt, felkészítő tanáraik Fejes Katalin Andrea és Hábermüller Eleonóra voltak.

___________________________________________________________________________________


Eredmények PADIF 2013


letöltés itt


___________________________________________________________________________________


        Idén összesen hat megye általános iskolásai vettek részt a Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon. Az október 18-19-én Szilágycsehben megrendezett eseményen a szatmárnémetiek egy második helyet szereztek.
       Az immár 15. alkalommal megszervezett, a tanügyminisztérium naptárában is szereplő PADIF-ra Szatmár és Szilágy megye mellett Szeben, Maros, Kovászna és a távoli Konstanca megyéből is érkeztek általános iskolások. A gyerekek színvonalas előadásokkal rukkoltak elő, odaadásuk, lelkesedésük pedig ismételten igazolta, igenis van létjogosultsága a hasonló vetélkedőknek.
        Szatmár megyét két szatmárnémeti általános iskola képviselte a fesztiválon. Közülük az Avram Iancu Általános Iskola gyerekei a Kristályszemek fantázianéven szerepeltek és a tékozló fiú jól ismert bibliai történetét adták át. Gál Eszter és Csorján Árpád felkészítők áldozatos munkáját dicséri, hogy a produkcióért a II. helyezést kapta a csapat.
          A másik szatmári csapat a Jómadarak volt, akik a Balcescu-Petőfi Általános Iskola diákjai. Ők egy részletet mutattak be a Valahol Európában című musicalből és ezért dicséretben részesültek.
        „Dicséret jár mindenkinek, aki időt és energiát nem sajnálva fontosnak tartotta részt venni ezen a nagyszerű eseményen", mondta Nagy Tünde Mária, a Jómadarak felkészítője.
forrás: www.szatmar.ro 
Back to content | Back to main menu