Események - Szatmar megyei magyartanarok egyesulete

Go to content

Main menu:

Események

Több mint 200 tollforgató küldött verset a
Megyeközi Versíró Pályázatra
Lázári Község Polgármesteri Hivatala, a Hármashatár Egyesület, valamint a LiterArt Egyesület támogatásának köszönhetően immár ötödik alkalommal hirdethettük meg a magyar költészet napja alkalmából versíró pályázatunkat az ifjú tollforgatóknak, amely évről évre népszerűbb a diákok körében.


Felhívásunkra most 63 harmadikos és 63 negyedikes gyermek ragadott tollat, hogy próbára tegye rímfaragó tehetségét; az V–VIII. osztályosok kategóriájában 60 diák küldte be verseit a pályázatra, míg a IX–XII. osztályos korcsoportban 17-en mérték össze tehetségüket. A szervezők nagy örömére határon belül és kívül is egyre több településsel bővül a versíró vidékek térképe. Török Enikő és Fórizs-Kiss Imola házi versenyként indította útjára a pályázatot a lázári Petőfi Sándor Általános Iskolából, s a 2022-es évre megyeközi versennyé nőtte ki magát országos és nemzetközi résztvevőkkel. Ez azt igazolja, hogy a versírás egyre több fiatal számára öröm, menedék, útkeresés önmaga felé.
A szervezők — Török Enikő Andrea, Lovas Mária Tünde, Fórizs-Kiss Imola és Pălcuş Angéla, a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, valamint a lázári Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusai, a tanfelügyelőség részéről Leiti Mónika szaktanfelügyelő és a LiterArt Egyesület elnöke, Gál Ilona-Gyöngyi szaktanfelügyelő — még a tanév elején összefogtak, hogy a diákok ebben a tanévben is keressék a rímeket, s idén a romániai megyék (Hargita, Kovászna, Maros, Bihar, Arad, Kolozs, Szilágy és Szatmár) mellett Magyarországról, Hollandiából és Kanadából is érkeztek versek.

A 63 tollforgató verseit a III. osztályosok korcsoportjában tanítónőkből álló zsűri értékelte: Blatniczki Cecilia a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceumból, Kátai Annamária a Börvelyi Általános Iskolából és Antal-Fórizs Enikő Nagyváradról, a Szacsvay Imre Általános Iskolából. Ugyancsak 63 diák ragadott tollat a negyedikesek korcsoportjában is, az ő verseiket Fülöp Andrea a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, Bakk Judit a hadadi Wesselényi Általános Iskolából és Víg-Szabó Andrea a szilágyperecseni 1-es Számú Általános Iskolából értékelte. Az V–XII. osztályosok zsűrijének tagjai Jánk Károly költő, magyartanár a Nagypeleskei Általános Iskolából, dr. Jáger-Péter Mónika magyartanár a szatmárnémeti Ion Creangă Általános Iskolából és Besenyődi Judit másodéves egyetemi hallgató a kolozsvári BBTE Bölcsészkaráról voltak

A zsűri a sorszámokkal titkosított, a szerzők nevét nem tartalmazó versek értékelése közben kiemelte az eredeti témaválasztást, a frappáns szófordulatokat, a humorral ötvözött érzelmi világot és a játékosságot. A nagyoknál már magasabb volt a mérce, itt már megjelent több komolyabb téma, az érettségre utaló gondolatok. A zsűri értékelés közben azt emelte ki, hogy nem mindig sikerült összefüggő gondolatokat teremteni a versekben, voltak olyan alkotások, amelyekben csak egy-egy jó sorban villant fel a tehetség. Akadtak érdekes formai próbálkozások is, a ritmusra és a nyelvi játékra való rájátszások. Az ítészek arra biztatják a diákokat, hogy figyeljenek a címadásra, ugyanakkor ne engedjék, hogy a forma a téma rovására menjen.
A Szatmár megyei diákok eredményei:

III. osztály:
I. díj: Schvarckopf Kevin (Túrterebesi Általános Iskola, felkészítő: Révai Noémi), II. díj: Mészáros Nóra és Bagosi Maya (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, Nagykároly, felkészítő: Nagy Katalin Borbála), Papp Kristóf (Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Szatmárnémeti, felkészítő: Török Enikő).
III. díj: Póti Hajnalka (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, felkészítő: Kallós Enikő).
Dicséret: Pop Laura (Ion Creangă Általános Iskola, Szatmárnémeti, felkészítő: Csiszár Éva).
Retro Különdíj: Volfer Flóra (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, Nagykároly, felkészítő: Nagy Katalin Borbála).

IV. osztály:
I. díj: Mihályi Dáriusz (Vasile Lucaciu Általános Iskola, Nagykároly, felkészítő: Tóth Márta).
III. díj: Jankó-Szép Viola Zselyke (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, felkészítő: Szőke Réka), Kodra Mátyás (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmárnémeti, felkészítők: Földes Ildikó és Blatniczki Cecília (Tehetségközpont).
Dicséret: Nagy Botond (Magyarcsaholyi Általános Iskola).
Retro Különdíj: Váczy Attila-Péter (Vasile Lucaciu Általános Iskola, Nagykároly, felkészítő: Tóth Márta). Ugyancsak Retro Különdíjban részesült Balog-Pink Benjámin (Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Szatmárnémeti, felkészítő: Pándi Katalin). Különdíj: Szatmári Bettina Eszter (Ion Creangă Általános Iskola, Szatmárnémeti, felkészítő: Sebő Noémi).

V–VI. osztályosok:
II. díj: Tóth Gabriela (Kökényesdi Általános Iskola, felkészítő: Kallós Orsolya), Silaghi Sára-Blandina (Tasnádi Általános Iskola, felkészítő: Mészáros Rita-Krisztina).
III. díj: Kardos Viktória (Kökényesdi Általános Iskola, felkészítő: Kallós Orsolya).
Különdíj: Bakos Zsuzsa (Aurel Popp Művészeti Líceum, Szatmárnémeti, felkészítő: Berei Edina).

VII–VIII. osztályosok:
II. díj: Szabó Gergő Ábel (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmárnémeti, felkészítő: Szász Anikó).
III. díj: Koch Hanna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, felkészítő: Fazekas Katalin), Starowski Mariann (lázári Petőfi Sándor Általános Iskola, felkészítő: Zaharia Gabriella).
Dicséret: Loga Szilárd (Szatmárnémeti Református Gimnázium, felkészítő: Varga Bressel Christiane).
Különdíj: Ács-Muhi Klára (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, felkészítő: Fórizs Enikő).

IX–X. osztályosok:
III. díj: Varga Erik (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, felkészítő: Fórizs-Kiss Imola).

XI–XII. osztályosok:
II. díj: Balog Barbara (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, felkészítő: Fórizs Enikő).
III. díj: Snelemperg Barbara (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, Nagykároly, felkészítő: Kiss Hajnalka).
Dicséret: Pándi Blanka (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, felkészítő: Téglás József), Sándor Boglárka (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti, felkészítő: Fazekas Katalin).
Különdíj: Botos Péter (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, Nagykároly, felkészítő: Kiss Hajnalka).

Köszönettel tartoznak a szervezők a zsűrinek és a pályázat minden támogatójának, a diákoknak pedig a következő gondolatokat üzenik:
„Kedves diákok! Hatalmas bátorságra vall, hogy verseitek létét az olvasó tenyerébe helyezitek! Köszönjük nektek az értékes gondolatokat, a különleges verssorokat! Írjatok még sokat magatok és mások örömére! Gratulálunk mindenkinek! Ne feledjétek: a versírás különleges utazás, belső ösvényeinkre vezető út!”
Az oklevelek és a díjak átvételének részleteiről a LiterArt Facebook-oldalán értesítik majd a szervezők a díjazottakat.

Fórizs-Kiss Imola és Török Enikő pedagógusok


______________________________________________________________________________________________________________________


Három gyermekkönyv jelent meg a családról       A magyar pedagógusok számára bemutatták Fóris-Ferenczi Rita három, a családról szóló kötetét (De anya!, Mondhatok-e valamit?, Bezzeg). Mindhárom kötet az otthoni nevelésről, az első hét évről szól, s ezekről a nevelési módszerekről nagyon fontos beszélni.

                                                

         A krasznamihályfalvai termálfürdő szokatlan eseménynek adott otthont pénteken, hiszen bemutatták a magyar pedagógusok számára Fóris-Ferenczi Rita három, a családról szóló kötetét (De anya!, Mondhatok-e valamit?, Bezzeg). Az eseményt Gál Gyöngyi, a LiterArt Magyartanárok Egyesülete elnöke nyitotta meg és köszöntötte a meghívott vendégeket. Mindhárom kötet az otthoni nevelésről, az első hét évről szól, s ezekről a nevelési módszerekről nagyon fontos beszélni, mert a pedagógusok vállára is nagy teher nehezedik a gyerekek és a szülők részéről, mindenkinek vannak elvárásai, de sokat kell tenni azért, hogy a szülők és a pedagógusok közötti viszony jó legyen.
            A könyvek bemutatója előtt Kereskényi Sándor pedagógusként, valamint szülőként és nagyszülőként szólt a magyartanárokhoz és a tanítónőkhöz. A saját családjában zajló nevelési folyamatokról szólt. Kereskényi megközelítése szempontjából egy kettős identitásról lehet szó olyan értelemben, hogy aki nevel a családban, az is folyamatosan alakítja az identitását. Hazudja az identitását. Ugyanakkor az is, akinek az identitását alakítják, akit nevelnek, igyekszik úgy tenni, mintha vevő volna ezekre a dolgokra. Kereskényi kifejtette, hogy a családban szerepeket ajánlanak a nevelők (szülők, nagyszülők, a családhoz közel álló személyek), szerepalkotási folyamatot indítanak el. Minden nevelési erőlködés tragikomikus is, de be kell vállalni, mert ha nem, olyan katarzistól eshet el a gyerek, amin ha nem esik át, annak rossz következményei lesznek. Például az, hogy az iskolában nem fogja tudni kezelni az ideológiákat. Korunkban, amikor az értékekről van szó, akkor egy felkészültség kell az értékek felismeréséhez.
A továbbiakban Gál Gyöngyi beszélt arról, hogy milyen élmények születtek meg benne Fóris-Ferenczi Rita könyveinek olvasásakor. A szerző nagyon sok családi titkot osztott meg ezekben a könyvekben, s ezekben a történetekben nagyon sokan magukra ismertek.            Fóris-Ferenczi Rita beszélt arról, hogy miért tárta a világ elé családja történetét, hogyan lehet az intim szférát úgy megteremteni, hogy az mások számára tanulságos legyen. Napjainkban divatjuk van az életrajzi műfajoknak. Azokat a családi helyzeteket, amelyek gondot okoznak, humorral lehet kifejezni. Fóris-Ferenczi Rita könyveiben a szereplők a saját nevüket viselik. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy senkit sem kérnek fel a szülői feladatokra, egyszerűen csak szülőkké válnak. Nagyon sok mai családra jellemzően ezekben a történetekben is háttérbe szorul az apa. Fóris-Ferenczi Rita családjában a szülők megegyeztek abban, hogy milyen értékek szerint nevelik a gyerekeiket: nem erőltetnek rá semmit a gyerekekre, de az alapvető emberi értékek megtartására irányítják a figyelmüket.
             A Bezzeg című kötetet Pataki Enikő mutatta be. Elmondta, hogy olvasás közben átélte, mennyivel más gyerekszemmel nézni a világot.


            A szerző részleteket olvasott fel a könyvekből, majd kötetlen beszélgetés zárta a találkozót.

Elek György 
Back to content | Back to main menu