Aranka György - Szatmar megyei magyartanarok egyesulete

Go to content

Main menu:

Aranka György

Versenyek, vetélkedők

A hétvégén zajlott Kolozsváron a 19. alkalommal megrendezett Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny országos szakasza           A hagyományhoz híven az Apáczai Csere János Líceum adott otthont a színvonalas vetélkedőnek, melyre a verseny szabályzata szerint azok a középiskolák nevezhetik be diákjaikat, amelyekben aktívan működő nyelvművelő kör létezik. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot 4 diák képviselte, azok a köri tagok, akik a helyi selejtezőn jól felkészültnek bizonyultak: a Szép magyar beszéd kategóriában Antal Júlia és Kovács Lilla (IX. A), és az Édes anyanyelvünk kategóriában Lázár Ádám (XI. A) és Szilágyi Péter (IX. C).
      Ennek az országos versenynek a díjazottjai továbbjutnak a Magyarországon rendezett Kárpát-medencei döntőkbe. A Szép magyar beszéd nyertesei Győrben, az Édes anyanyelvünk győztesei pedig Sátoraljaújhelyen mérkőznek meg az anyaország és más szomszédos országok nyerteseivel.
        Az írásbeli és szóbeli fordulóból álló komplex megmérettetésen, a 61 versenyzőt számláló mezőnyben sikeresen szerepeltek a Kölcsey diákjai: Lázár Ádám II. díjat nyert, Szilágyi Péter dicséretet kapott, ők októberben Sátoraljaújhelyen fognak megmérettetni. Antal Júlia VI. helyezettként ugyancsak továbbjutott a verseny következő szakaszába Győrbe, ahol a Kazinczy-versenyen vehet részt április végén.
          Amint a kolozsvári verseny szakmai zsűrijében részt vevő magyarországi nyelvészprofesszorok elmondták, ennek a versenynek nagyon sok a hozadéka: igényes munkára szoktat, lélekben felemel, magyarságunkban megerősít, a közösségi érzést, a kölcsönös szeretetet (és nem a kíméletlen versenyszellemet) tapasztaljuk meg itt, felvértez az egyre divatosabbá váló nyegle nyelvhasználat elleni fegyverekkel, és olyan ismeretekkel gazdagít, amelyeket egész életünkben használni fogunk.
               A diákok felkészítő tanára Bagosi Ilona magyartanárnő volt.______________________________________________________________________

Bagosi Ilona tanítványa, Bálint Zsuzsa a hétvégén Sátoraljaújhelyen megrendezett Édes anyanyelvünk-vetélkedőn nyerte el az elismerést


          A Kölcsey Ferenc Főgimnázium immár kilenc olyan diákkal büszkélkedhet, akik megkapták a komoly elismerésnek számító Kazinczy-emlékérmet. A XII. C osztályos Bálint Zsuzsa a hétvégén vett részt az Édes anyanyelvünk nevet viselő vetélkedőn, amelyre az egész Kárpát-medencéből érkeztek a magyar nyelvet magas szinten ismerő diákok.
        A diáklány előbb az iskolai szakaszon szerepelt kiemelkedően, majd a Kolozsváron megrendezett Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Versenyen volt sikeres, innen jutott tovább a magyarországi versenyre.
            A háromnapos sárospataki tartózkodás igazán színes volt: a diákok az írásbeli és szóbeli megmérettetés mellett megismerték a várost, koszorút helyeztek el Kazinczy Ferenc sírjánál és szobránál is.
    A verseny írásbeli részén a diákoknak nyelvtani, stilisztikai tudásukat és helyesírási ismereteiket kellett bizonyítaniuk. A verseny szóbeli részén különböző témakörökben szónokoltak, témáktól függően különböző stílusokban.
           A versenyen résztvevő diákok közül huszonöten kapták meg a Kazinczy-érmet, köztük Bálint Zsuzsa is.
______________________________________________________________________


XVII. ORSZÁGOS ARANKA GYÖRGY NYELV- ÉS BESZÉDMŰVELŐ VERSENYMegyénket a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium képviselte

Felkészítő tanár: Bagosi Ilona


Eredmények
2013
Szép magyar beszéd: Huszti Brigitta, dicséret ( továbbjutott Győrbe a Kazinczy-éremért folyó versenyre)

Marián Ágnes, VII. helyezet (továbbjutott Győrbe a Kazinczy-éremért folyó versenyre)

Édes anyanyelvünk: Bálint Zsuzsa, IV. díj, dicséret (továbbjutott Sátoraljaújhelyre)

Versben bújdosó: Hart Edina, dicséretMinden kategóriában 30 versenyző volt.

Eredmények
2012Szép magyar beszéd: Marián Ágnes - II.díj

Huszti Brigitta - IV. díj, dicséret

Édes anyanyelvünk: Hart Edina - II.díj

Mindhárman továbbjutottak a nemzetközi szakaszra.

Láng Anna az Édes anyanyelvünk kategóriában 18. lett.

Minden kategóriában kb. 30 versenyző volt.

 
Back to content | Back to main menu