A versenyről - Szatmar megyei magyartanarok egyesulete

Go to content

Main menu:

A versenyről

Könyvbarátok

    
      A versenyt a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a szatmárnémeti LiterArt Egyesület, a Szatmár megyei magyartanárok szervezete rendezi a megyei általános iskolák V-VIII. osztályos tanulói számára.
     A verseny célja: A tanulók irodalmi ismereteinek bővítése, kreativitásuk fejlesztése, szókincsük gyarapítása, a szövegértési és kifejezési készség fejlesztése, a szép magyar beszédre való nevelés.
     A verseny résztvevői: A verseny lehetővé teszi minden iskola részvételét két V-VIII osztályos tanulókból álló négytagú csoporttal.


______________________________________________________________________________________________________________________Beszámoló
a KÖNYVBARÁTOK irodalmi vetélkedőről
2020. február 07.
,,A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe.”
(Jókai Mór)           Nemsokkal a magyar kultúra napjának megünneplése után az olvasásé volt a főszerep a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, ahol a Könyvbarátok vetélkedőre került sor. Négy regény szereplőivel utazhattak a diákok és felkészítőik a múltba és a jövőbe.
           A magyartanári LiterArt Egyesület által szervezett vetélkedőn 25, egyenként négyfős csapat vett részt a megye különböző iskoláiból.
           A Mircea Eliade Általános Iskola Szatmárnémetiből egy csapattal érkezett Fehér Renáta tanárnő felkészítésével. Ők voltak a BETŰFALÓK. A I. Creangă Általános Iskola, szintén Szatmárnémetiből NEBULÓK csapatnévvel képviseltette magát (felkészítő tanár: Csucsák Julianna). A nagykárolyi Elméleti Líceumból a BÖNGÉSZŐK látogattak el hozzánk (felkészítő tanár: Fazakas Erika), valamint a BAGLYOK nevet viselő csapat (felkészítő tanár: Erdős Kinga). Az izgalmas versenyből nem maradt ki a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola D&M (felkésztő tanár: Kása Enikő), valamint KÖNYVMANÓK (felkészítő tanár: Balogh Kinga) csapata sem. A Rákóczi Ferenc Általános Iskolát a SZABADKÖNYVMŰVESEK és a KÖNYVUTAZÓK (felkészítő tanár: Rus Annamária), valamint a TEKERGŐK (felkészítő tanár: Tivadar Melinda) képviselték. Gázsa Tünde tanárnő az Avasújvárosi Általános Iskolából a KÖNYVDARÁLÓK, illetve a KÖNYVKERESŐK csapattal érkezett, míg a Vámfalui Általános Iskolából Kása Enikő és Gázsa Tünde tanárnőkkel a KÖNYVFUTÓK csapat. Az Avram Iancu Általános Iskolából a RAVASZDI-k és a KÖNYVKUKACOK látogattak el hozzánk (felkészítő tanár: Király Kinga). Izgalmas órákat töltöttek velünk még a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskolából a KÖNYVFUTÁROK és a PIROS CSAPAT (felkészítő tanár: Belényi Andrea), a Kölcsey Ferenc Főgimnázium MESELOVAGOK (felkészítő tanár: Fisár Erika), valamint a KÖNYVMOLYOK 1 (felkészítő tanár: Fazekas Katalin), az Óvári Általános Iskola LITERATÚRÁZÓK (felkészítő tanár: Vas Edith), illetve a Csomaközi Általános Iskola ARANYOLVASÓK csapata (felkészítő tanár: Burja-Veinberger Melinda). Az Aurel Popp Művészeti Líceumból a PIROS CSAJOK (felkészítő tanár: Huszti Orsolya), a Bălcescu Petőfi Általános Iskolából a BETŰHUSZÁROK (felkészítő tanár: Hudák Mária), Homokról a CSAK CSAJOK (felkészítő tanár: Hudák Mária), s végül, de nem utolsó sorban Nagykárolyból, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumból a KÖNYVMOLYOK 2 és a GYÉMÁNTOK (felkészítő tanárok: Miklósi Blanka és Botos Sárika) érkeztek.
Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, Lăpuște Silvia aligazgatónő, valamint Gnándt Zoltán igazgató úr versenymegnyitó beszéde után hat feladat várt a versenyzőkre: Keresztrejtvény, Anagramma, Totó, Betűrejtvény, Villámkérdések és Állókép.
         A csapatok munkáját öttagú zsűri – amely Gál Gyöngyi tanfelügyelőnőből, Elek György újságíróból, Huszti Orsolya, Kása Enikő, Király Kinga, illetve Fazekas Katalin magyartanárnőkből állt – bírálta el.
      A szoros pontszámok alapján a következő sorrend alakult ki:
·       I. díj: SZABADKÖNYVMŰVESEK (szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola - felkésztő tanár: Rus Annamária),
·       II. díj: KÖNYVUTAZÓK (szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola - felkésztő tanár: Rus Annamária),
·       III. díj: BÖNGÉSZŐK (nagykárolyi Elméleti Líceum - felkészítő tanár: Fazakas Erika),
·       Dicséret: - TEKERGŐK (szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola – Szatmárnémeti – felkészítő tanár: Tivadar Melinda),
-        KÖNYVDARÁLÓK (Avasújvárosi Általános Iskola - felkészítő tanár: Gázsa Tünde),
-        NEBULÓK (I. Creangă Általános Iskola – Szatmárnémeti - felkészítő tanár: Csucsák Julianna),
-        PIROS CSAJOK (Aurel Popp Művészeti Líceumból - felkészítő tanár: Huszti Orsolya).
Minden csapat nagyon szép könyvjutalomban részesült, melyet a magyartanári LiterArt Egyesület biztosított. A Rákóczi Ferenc Általános Iskola Szülői Bizottságának jóvoltából pedig minden versenyző édességet kapott.
           A vetélkedő végén, a zsűri értékelése után, Rus Annamária és Tivadar Melinda tanárnők megköszönték mindenkinek a részvételt.
Rus Annamária és Tivadar Melinda,
a Szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola magyartanárai, a verseny szervezői és a megmérettetés irányítói.
Szatmárnémeti, 2020. február 07.        


______________________________________________________________________________________________________________________


 
Beszámoló
 
a KÖNYVBARÁTOK irodalmi vetélkedőről
 
2019. április 12.
 
 
,,A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe.”
 
(Jókai Mór)
 
 
           A magyar költészet napja utáni délután szintén az olvasásé volt a főszerep a 10-es Számú Általános Iskolában, ahol a Könyvbarátok vetélkedőre került sor. Hat regény szereplőivel utazhattak a diákok és felkészítőik a múltba és a jövőbe.
 
           A magyartanári LiterArt Egyesület által szervezett vetélkedőn 16, egyenként négyfős csapat vett részt a megye különböző iskoláiból.
 
        A Mircea Eliade Általános Iskola Szatmárnémetiből egy csapattal érkezett Fehér Renáta tanárnő felkészítésével. Ők voltak a KÖNYVBÚVÁROK. A I. Creangă Általános Iskola, szintén Szatmárnémetiből NEBULÓK csapatnévvel képviseltette magát (felkészítő tanár: Csucsák Julianna). A nagykárolyi Elméleti Líceumból a KÖNYVFALÓK 1 látogattak el hozzánk (felkészítő tanár: Fazakas Erika), valamint a BAGLYOK nevet viselő csapat (felkészítő tanár: Erdős Kinga). Az izgalmas versenyből nem maradt ki a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola KÖNYVELŐK (felkésztő tanár: Kása Enikő), valamint HÁROM PLUSZ EGY (felkészítő tanár: Balogh Kinga) csapata sem. A 10-es Számú Általános Iskolát a TEKERGŐK csapat képviselte (felkészítő tanár: Tivadar Melinda). Gázsa Tünde tanárnő az Avasújvárosi Általános Iskolából a KÖNYVDARÁLÓK, illetve a KÖNYVEK URAI csapattal érkezett, míg a Vámfalui Általános Iskolából Kása Enikő tanárnővel a KÖNYVFALÓK 2csapat. Az Avram Iancu Általános Iskolából a KÖNYVKUKACOK látogattak el hozzánk (felkészítő tanár: Király Kinga). Izgalmas órákat töltött velünk még a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola KÖNYVFUTÁROK (felkészítő tanár: Belényi Andrea), a Hám János Katolikus Teológiai Líceum KÖNYVKUKACOK 2 (felkészítő tanár: Czier Andrea), a Kölcsey Ferenc Főgimnázium AVENGERS csapata (felkészítő tanár: Fisár Erika), s végül, de nem utolsó sorban az Óvári Általános Iskola BOOKEREK (felkészítő tanár: Vas Edith), illetve a Csomaközi Általános Iskola KÖNYVKUCKÓ LAKÓI csapata (felkészítő tanár: Burja-Veinberger Melinda).
 
Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, Lăpuște Silvia aligazgatónő, valamint Gnándt Zoltán igazgató úr versenymegnyitó beszéde után hat feladat várt a versenyzőkre: Keresztrejtvény, Zűrzavar az időben, Totó, Betűrejtvény, Villámkérdések és Állókép.
 
         A csapatok munkáját háromtagú zsűri – amely Belényi Andrea, Kása Enikő, illetve Burja-Veinberger Melinda magyartanárnőkből állt – bírálta el.
 
      A szoros pontszámok alapján a következő sorrend alakult ki:
 
 
·       I. díj: KÖNYVELŐK (sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola - felkésztő tanár: Kása Enikő),
 
·       II. díj: KÖNYVFUTÁROK (nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola - felkészítő tanár: Belényi Andrea),
 
·       III. díj: TEKERGŐK (10-es Számú Általános Iskola – Szatmárnémeti – felkészítő tanár: Tivadar Melinda)
 
·       Dicséret: NEBULÓK (I. Creangă Általános Iskola – Szatmárnémeti - felkészítő tanár: Csucsák Julianna),     
BOOKEREK (Óvári Általános Iskola - felkészítő tanár: Vas Edith),
 
KÖNYVFALÓK 1 (nagykárolyi Elméleti Líceum - felkészítő tanár: Fazakas Erika).
 
 
       Minden csapat nagyon szép könyvjutalomban részesült, melyet a magyartanári LiterArt Egyesület biztosított. A 10-es Sz. Ált. Isk. Szülői Bizottságának jóvoltából pedig minden versenyző átvehetett egy-egy Könyvbarátok vetélkedő felirattal ellátott írószert is.
 
           A vetélkedő végén, a zsűri értékelése után, Rus Annamária és Tivadar Melinda tanárnők megköszönték mindenkinek a részvételt.

 
 
Rus Annamária és Tivadar Melinda,
 
a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola magyartanárai, a verseny szervezői és a megmérettetés irányítói.
 
Szatmárnémeti, 2019. április 12.          ______________________________________________________________________________________________________________________


Beszámoló
a KÖNYVBARÁTOK
irodalmi vetélkedőről
2018. február 16.

,,A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe.”

(Jókai Mór)


            Ennek a csodálatos utazásnak lehettek részesei azok a diákok és felkészítők, akik a mindennapi iskolai élet mellett a Könyvbarátok vetélkedőre készültek. Négy regény szereplőivel utazhattak a múltba és a jövőbe egyaránt.
           A vetélkedőre a magyartanári LiterArt Egyesület szervezésében a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskolában került sor 2018. február 16-án. Idén övezte a legnagyobb érdeklődés ezt a vetélkedőt, hiszen 21, egyenként négyfős csapat érkezett a megye különböző iskoláiból.
              A Mircea Eliade Általános Iskola Szatmárnémetiből két csapattal érkezett Fehér Renáta tanárnő felkészítésével. Ők voltak a KÖNYVBÚVÁROK 1 és a KÖNYVMOLYOK 1. A I. Creangă Általános Iskola, szintén Szatmárnémetiből NEBULÓK csapatnévvel képviseltette magát (felkészítő tanár: Csucsák Julianna). A nagykárolyi Elméleti Líceumból a KÖNYVTÜNDÉREK  látogattak el hozzánk (felkészítő tanár: Fazakas Erika). Az izgalmas  versenyből nem maradt ki a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola CSILLAGCSAPAT - a sem (felkésztő tanár: Kása Enikő). A 10-es Számú Általános Iskolát a KÖNYVNYŰVŐK csapat képviselte (felkészítő tanár: Rus Annamária), illetve a HÉROSZOK (felkészítő tanár: Tivadar Melinda). Gázsa Tünde tanárnő az Avasújvárosi Általános Iskolából a KÖNYVDARÁLÓK, míg a Vámfalui Általános Iskolából Kása Enikő tanárnővel egyetemben pedig a KÖNYVKUTATÓK csapattal érkezett. Ákosról a ANONYMUSOK és a MÁRKEREK (felkészítő tanár: Virág Ibolya), a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceumból a    LITERATURÁZÓK (felkészítő tanár: Bokor Erika), az Avram Iancu Általános Iskolából pedig a RAVASZDI –k és a KÖNYVŐRLŐK érkeztek (felkészítő tanár: Gál Eszter). Izgalmas órát töltött velünk még a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola KÖNYVFALÓK (felkészítő tanár: Belényi Andrea), a Hám János Katolikus Teológiai Líceum KÖNYVBÚVÁROK 2 (felkészítő tanár: Szász Anikó), a Kölcsey Ferenc Főgimnázium KÖNYVMOLYOK 2 és LOLCSIKÁK csapata (felkészítő tanár: Fisár Erika), s végül, de nem utolsó sorban az Óvári Általános Iskola JÁTSZÓVÁR (felkészítő tanár: Vas Edith), a szamoskrassói Bem József Általános Iskola SIRÁLYOK csapata (felkészítő tanár: Erdei-Árva Erika), illetve a Csomaközi Általános Iskola CSOKI csapata (felkészítő tanár: Burja-Veinberger Melinda).
Ritli Emese igazgatónő és Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő versenymegnyitó beszéde után hat feladat várt a versenyzőkre: Keresztrejtvény, Zűrzavar az időben, Anagramma, Betűrejtvény, Villámkérdések és Állókép.
               A csapatok munkáját négytagú zsűri – Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, Czier Andrea magyartanárnő, Jánk Károly költő és magyartanár, illetve Elek György újságíró – bírálta el.
                  A szoros pontszámok alapján a következő sorrend alakult ki:

I. díj: KÖNYVBÚVÁROK 2 (Hám János Katolikus Teológiai Líceum – Szatmárnémeti - felkészítő tanár: Szász Anikó);

II. díj:
KÖNYVNYŰVŐK (10-es Számú Általános Iskola – Szatmárnémeti –
felkészítő tanár: Rus Annamária);

III. díj
: KÖNYVTÜNDÉREK  (Elméleti Líceum - Nagykároly –
felkészítő tanár: Fazakas Erika).

Dicséret:
KÖNYVFALÓK
(Vasile Lucaciu Általános Iskola – Nagykároly –
felkészítő tanár: Belényi Andrea);

HÉROSZOK (10-es Számú Általános Iskola – Szatmárnémeti –
felkészítő tanár: Tivadar Melinda);

CSOKI (Csomaközi Általános Iskola –
felkészítő tanár: Burja-Veinberger Melinda).

            Minden csapat nagyon szép könyvjutalomban részesült, melyet a magyartanári LiterArt Egyesület biztosított. A 10-es Sz. Ált. Isk. Szülői Bizottságának jóvoltából pedig minden versenyző átvehetett egy-egy könyvjelzőt, illetve egy-egy Könyvbarátok vetélkedő felirattal ellátott írószert is.
            A vetélkedő végén a zsűri értékelése után Rus Annamária és Tivadar Melinda tanárnők köszönték meg mindenkinek a részvételt.

Rus Annamária és Tivadar Melinda,
a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola magyartanárai, a verseny szervezői és a megmérettetés irányítói

Szatmárnémeti, 2018. február 16.


______________________________________________________________________________________________________________________


  

Beszámoló
a KÖNYVBARÁTOK 2017 irodalmi vetélkedőről


,,Minden könyv palack, benne üzenettel. Csak ki kell nyitni."
/Jeanette Winterson/          
Ezt a palackot nyitották ki azok a diákok és felkészítők, akik a mindennapi iskolai élet mellett a Könyvbarátok vetélkedőre készültek. A három regény és három elbeszélés minden olvasó számára üzent valamit, minden olvasót egy élménnyel gazdagabbá tett.
           A vetélkedőre a LiterArt Magyartanári Egyesület szervezésében a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskolában került sor 2017. február 17-én. Benépesült az iskola péntek délután is, hiszen 11, egyenként négyfős csapat érkezett a megye különböző iskoláiból.
             A Mircea Eliade Általános Iskola Szatmárnémetiből két csapattal érkezett Fehér Renáta tanárnő felkészítésével. Ők voltak a KÖNYVBÚVÁROK és a KÖNYVMOLYOK. A I. Creangă Általános Iskola, szintén Szatmárnémetiből NEBULÓK csapatnévvel képviseltette magát (felkészítő tanár: Csucsák Julianna). A nagykárolyi Elméleti Líceumból a BÖNGÉSZŐK látogattak el hozzánk (felkészítő tanár: Fazakas Erika). Az izgalmas versenyből nem maradt ki a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola KÖNYVFALÓK csapata sem (felkésztő tanárok: Balogh Kinga és Kása Enikő). A 10-es Számú Általános Iskolát a KÖNYVNYŰVŐK csapat képviselte (felkészítő tanár: Rus Annamária), míg Kis Zsófia tanárnő az Avasújvárosi Általános Iskolából a KÖNYVVITÉZEK, a Vámfalui Általános Iskolából pedig a KÖNYVRAJONGÓK csapattal érkezett. Ákosról a KÖNYVTUDOROK (felkészítő tanár: Virág Ibolya), a szatmárnémeti Református Gimnáziumból  KÖNYVVÁNDOROK (felkészítő tanár: Erdei-Árva Erika), az Avram Iancu Általános Iskolából pedig AZ ALAGÚTON TÚL nevet viselő csapat töltött velünk néhány izgalmas órát.
Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő versenymegnyitó beszéde után hat feladat várt a versenyzőkre: keresztrejtvény, totó, Ki vagy mi vagyok én?, palackposta, Zűrzavar az időben és állókép.
           A csapatok munkáját háromtagú zsűri Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, Kovács Eszter újságíró és színikritikus, valamint Jánk Károly költő és magyartanár bírálta el.
                A szoros pontszámok alapján a köv
etkező sorrend alakult ki:

I. díj: KÖNYVNYŰVŐK (10-es Számú Általános Iskola Szatmárnémeti - felkészítő tanár: Rus Annamária),
II. díj:
KÖNYVRAJONGÓK (
Vámfalui Általános Iskola – felkészítő tanár: Kis Zsófia)
III. díj
:
KÖNYVVITÉZEK (Avasújvárosi Általános Iskola - felkészítő tanár: Kis Zsófia), valamint a KÖNYVVÁNDOROK (szatmárnémeti Református Gimnázium - felkészítő tanár: Erdei-Árva Erika).
Dicséretben részesült a NEBULÓK  csapat (Ion Creangă Általános Iskola – Szatmárnémeti - felkészítő tanár: Csucsák Julianna).


               Minden csapat nagyon szép könyvjutalomban részesült, melyeket a LiterArt Magyartanári Egyesület biztosított. A Szatmári Friss Újság jóvoltából p
edig minden versenyző átvehetett egy-egy könyvjelzőt, az I. és II. díjazottak pedig egy-egy naptárt is.
               A vetélkedő végén a zsűri értékelése után Rus Annamária és Tivadar Melinda tanárnők köszönték meg mindenkinek a részvételt.


Rus Annamária és Tivadar Melinda,
a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola magyartanárai, a verseny szervezői és a megmérettetés irányítói
Szatmárnémeti, 2017. február 17.         


____________________________________________________________________________

Beszámoló
a KÖNYVBARÁTOK – 2016
irodalmi vetélkedőről

,,A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe.”
(Jókai Mór)       Ezzel a mottóval várták a szervezők nagy szeretettel a Könyvbarátok vetélkedő megyei szakaszára érkező csapatokat a 10-es Számú Általános Iskolába 2016. február 26-án. A LiterArt Magyartanári Egyesület által megszervezett vetélkedőre 12, egyenként négy fős csapat érkezett a megye különböiskoláiból.
       Három iskola két-két csapattal nevezett be: a 10-es Számú Általános Iskola két csapata a ,,Könyvny
űvők" (felkészítő tanár: Rus Annamária), és a ,,Mindentudó Majmok" (felkészítő tanár: Tivadar Melinda) nevet viselte. Ugyanígy két csapattal nevezett be a nagykárolyi Elméleti Líceum is: ők voltak a ,,Könyvkópék" és a,,Böngészők" (felkészítő tanár: Fazakas Erika). Másodszor vettek részt a vetélkedőn az avasújvárosiak, méghozzá két csapattal: az ,,Agytrollok" és az ,,Agymenők"csapatok Székely Zsófia tanárnővel érkeztek. Nagy örömmel jöttek Nagykárolyból, a Kalazanci Szent József Líceumból a ,,Nyelvőrzők"(felkészítő tanár: Kiss Hajnalka) és az ,,Úttörők” (felkészítő tanár: Hargitay Erzsébet). Az izgalmas versenyből nem maradt ki azonban a sárközújlaki Petőfi Sándor Ált. Isk. ,,Könyvkukacok", (felkésztő tanárok: Kása Enikő), a I. Creangă Általános Iskola ,,Nebulók" (felkészítő tanárok: Csucsák Julianna), a Református Gimnázium,,Könyvvándorok" (felkészítő tanár: Zilahi-Kató Klára) és a Mircea Eliade Általános Iskola ,,Koboldok" (felkészítő tanár: Fehér Renáta) csapata sem.
      
A 10-es Sz. Ált. Isk. Szülői Bizottságának köszönhetően a finom, meleg pizza elfogyasztása után egy keresztrejtvény megfejtésével kezdődött a vetélkedő, majd a Keresd a párját! nevet viselő feladatban társítaniuk kellett a szereplőket a helyszínekhez, illetve a művek címéhez. A következő feladatban egy-egy cápa képét kiadópuzzle-t kellett kirakniuk, majd csatolni hozzá a megfelelő mű címét. A Ki mondta kinek? feladat a Toldi alapos ismeretére irányult, míg a betűrejtvényneveket tartalmazott a különböző művekből. Ha megtalálták a neveket vízszintesen és függőlegesen, akkor nem maradt más hátra, minthogy kapcsolják hozzájuk a művek címét.
         A csapatok munkáját öt
tagú zsűri Belényi Andrea szaktanfelügyelő, Miclăus Judith tanfelügyelő, Elek György újságíró, Gál Eszter és Katócz Réka magyartanárok bírálták el.
          
A szoros pontszámok alapján a zsűri a következő sorrendet állapította meg:

I. díj: a,,Könyvkukacok" (Petőfi Sándor Általános Iskola – Sárközújlak - felkészítő tanár: Kása Enikő)
II. díj:
az
,,Úttörők” (Kalazanci Szt. József Róm. Kat. Líceum Nagykároly felkészítő tanár: Hargitay Erzsébet) és a,,Könyvvándorok" (Református Gimnázium felkészítő tanár: Zilahi-Kató Klára) csapata
III. díj: a
,,Könyvnyűvők" (10-es Sz. Ált. Isk. – felkészítő tanár: Rus Annamária) és ,,Nyelvőrzők” (Kalazanci Szt. József  Róm. Kat. Líceum Nagykároly felkészítő tanár: Kiss Hajnalka) csapata
Dicséretben
részesült a ,,Könyvkópék" (Elméleti Líceum
Nagykároly felkészítő tanár: Fazakas Erika) csapata
A 10-es
Sz. Ált. Isk. igazgatónőjének, Szász Piroskának különdíjában részesültek az ,,Agytrollok" (Avasújvárosi Ált. Isk. felkészítő tanár: Székely Zsófia)

        Minden csapat könyvjutalomban részesült, melyeket a LiterArt Magyartanári Egyesület biztosított. A Szatmári Friss Újság jóvoltából pedig minden versenyző és felkészítő átvehetett egy-egy Évkönyvet, a díjazottak pedig egy-egy naptárt is.
    A vetélkedőn Szász Piroska igazgatónő, illetve Rus Annamária és Tivadar Melinda tanárnők köszöntötték az egybegyűlteket, Belényi Andrea szaktanfelügyelő pedig dicsérő szavakkal és biztatással zárta a sikeres versenyt.


Rus Annamária és Tivadar Melinda,
a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola magyartanárai,
a verseny szervezői és a megmérettetés irányítói

Szatmárnémeti, 2016. február 26.

____________________________________________________________________________


Beszámoló
a KÖNYVBARÁTOK – 2015 elnevezésű irodalmi vetélkedőről
         Tizedik alkalommal került megrendezésre, idén harmadszor a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ebédlőjében, 2015. január 9-én a LiterArt Magyartanári Egyesület által megszervezett Könyvbarátok vetélkedő.
 
       Örömmel köszöntöttük a megmérettetésen részt vevő tizennégy iskolából érkező tizennyolc V-VIII osztályos tanulókból álló, négy-négy tagú csapatot.
 
       Négy iskola két-két csapattal nevezett be: a 10-es Számú Általános Iskola két csapata a Mentalisták (felkészítő tanár: Rus Annamária), és a Várvédő Tízesek (felkészítő tanár: Tivadar Melinda) nevet viselte. Ugyanígy két csapattal nevezett be a Nagykárolyi 3-as Számú Általános Iskola is: ők voltak a Four Hutters és az OlvaSSokk (felkészítő tanár: Erdős Kinga). Először vettek részt a vetélkedőn az avasújvárosiak, de mindjárt két csapattal: az Antistréberek és az O(E)LCS(É) – Okos lányok csapata Székely Zsófia tanárnővel érkezett. S végül, de nem utolsó sorban a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szintén két csapattal erősített: a Csillámkecskék és a Szenthurkák Czier Andrea és Szász Anikó tanárnő vezetésével vettek részt a megmérettetésen. Nagy örömmel jöttek Nagykárolyból, az Elméleti Líceumból a Könyvkópék (felkészítő tanár: Fazakas Erika), illetve a Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpontból az Úttörők. Az izgalmas versenyből nem maradt ki azonban a Sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola A suli rabja, (felkésztő tanárok: Kása Enikő és Balogh Kinga), a I. Creangă Általános Iskola Nebulók (felkészítő tanárok: Csucsák Julianna és Vajda Irén), a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola Könyv-észek (felkészítő tanár: Fehér Laura)  csapata, a Szatmárhegyi Általános Iskola Könyvkutatók (felkészítő tanár: Zilahi-Kató Klára), az Avran Iancu Általános Iskola Bezzeg a diákok! elnevezésű csapata (felkészítő tanár: Gál Eszter), valamint a Piskolti Általános Iskola Piskóták (felkészítő tanár: Csáki Judith) csapata sem. Először érkezett a versenyre Egriből, a Csűry Bálint Általános Iskolából a Könyvolvasó kölyök-klub, valamint a Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola Menőmanók csapata.
 
    A jó hangulat megteremtéseképpen a könyvészeti anyagban megjelölt alkotásokból mutattak be egy-egy jelenetet a csapatok állókép formájában. Nagyon ötletes állóképeket sikerült összeállítaniuk, amelyet egy keresztrejtvény követett. A következő feladatban egy-egy puzzle-t kellett kirakniuk, majd csatolni hozzá a megfelelő mű címét és szerzőjét. Az utolsó előtti feladat a János vitéz  és a Rege a csodaszarvasról összekeveredett versszakait tartalmazta, amelyeket szét kellett válogatni, helyes sorrendben leírni, majd megnevezni a mű címét és szerzőjét. Végül a betűrejtvény neveket és helyszíneket tartalmazott a Vadölő  és A királyné szoknyája című művekből. Ha megtalálták a neveket és helyszíneket vízszintesen és függőlegesen, akkor nem maradt más hátra, minthogy kapcsolják hozzájuk a két mű címét és szerzőjét.
  
A csapatok munkáját háromtagú zsűri: Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, a zsűri elnöke, Pataki Enikő igazgatónő, magyartanárnő és Úr Erzsébet magyartanárnő bírálta el.

        Minden csapat könyvjutalomban részesült.
 
      A jutalomkönyveket a LiterArt Magyartanárok Egyesülete biztosította.
 
     A vetélkedőn Rus Annamária és Tivadar Melinda tanárnők köszöntötték az egybegyűlteket, Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő pedig dicsérő szavakkal és további biztatással zárta le a sikeres versenyt.

Rus Annamária és Tivadar Melinda,
a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola magyartanárai,

a verseny szervezői és a megmérettetés irányítói


Szatmárnémeti, 2015. január 09.          

____________________________________________________________________________Beszámoló
a KÖNYVBARÁTOK – 2013 elnevezésű irodalmi vetélkedőről

         Immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre idén először a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ebédlőjében 2013. március 22-én a LiterArt Magyartanári Egyesület által megszervezett Könyvbarátok vetélkedő.
       Örömmel köszöntöttük a megmérettetésen részt vevő kilenc iskolából érkező tizenhárom V-VIII. osztályos tanulókból álló négy- négy tagú csapatot.
     Négy iskola két-két csapattal nevezett be: a 10-es Számú Általános Iskola két csapata a ,,Mentalisták”, és a ,,Botcsinálta detektívek”, (felkészítő tanárok: Rus Annamária, Úr Erzsébet) nevet viselte. Ugyanígy két csapattal nevezett be a Kölcsey Ferenc Főgimnázium is: ők voltak az ,,Aktakukacok” és a ,,Betűfalók” (felkészítő tanárok: Pataki Enikő, Kozák Anikó, Fehér Laura). ,,KönyvÉszek” és ,,Böngészők” csapatok képviselték Nagykárolyi 3-as Számú Általános Iskolát (felkészítő tanárok: Erdős Kinga és Fazakas Erika). Nagy örömmel jöttek Nagykárolyból, a 2-es Számú Általános Iskolából ,,Kuruc Bi(I)rodalom” és a ,, Legite LexIKONOK!” is (felkészítő tanár: Balla Lóránt) nevet viselő csapat diákjai is. Az izgalmas versenyből nem maradt ki azonban a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont ,,Lapozgatók”, (felkésztő tanár: Szász Anikó), a Református Gimnázium ,,Agytrösztök” (felkészítő tanár: Varga Bressel Cristiane),  a I. Creangă Általános Iskola ,,Nebulók” (felkészítő tanárok: Csucsák Julianna és Vajda Irén), a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola ,,Fanniék” (felkészítő tanár: Bartha Katalin)  csapata, s végül, de nem utolsó sorban a Szatmárhegyi Általános Iskola ,,Tudós Manók” csapata sem.
       A jó hangulat megteremtéseképpen a könyvészeti anyagban megjelölt alkotásokból húztak egy-egy jelenetet a csapatok, amelyet állókép formájában kellett bemutatniuk. Nagyon ötletes állóképeket sikerült összeállítaniuk. A következő feladatban egy keresztrejtvényt kellett kitölteniük a diákoknak, amely A repülő osztály gyerekszereplőinek neveit rejtette. A  ,,Ki mondta kinek?” elnevezésű feladat tűnt a legnehezebbnek a csapatok számára. Itt valóban kiderült, hogy mennyire olvasták figyelmesen a műveket, mennyire figyeltek a jellegzetesebb mondatokra. A képrejtvényt megfejtve egy ismert népballada címét kapták, s le kellett írniuk néhány adatot is a műről. Az utolsó előtti feladat papírtekercsei A három testőr szereplőit rejtették. Ha jól kötötték össze a betűket a csapatok, s leírták helyesen a francia neveket, illetve a mű szerzőjét és címét, akkor megkaphatták a maximális pontszámot.
      A műveket olvasva mindenki elképzeli a helyszíneket, a szereplőket, a cselekményt. A cselekményekhez igazodva tizenegy képről meg kellett állapítsák a versenyzők, hogy melyik műből származnak ezek a képek.
   A csapatok munkáját háromtagú zsűri – Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, mint a LiterArt és a zsűri elnöke, Szász Piroska tanfelügyelő-helyettes, valamint Sándor Erzsébet a Darai Általános Iskola tanárnője  bírálta el.
       A pontszámok alapján a zsűri a következő sorrendet állapította meg:

I. díj: a nagykárolyi 2-es Számú Általános Iskola ,,Egyedül nem megy!" csapata,
II. díj: a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont ,,Betűnyomozók" csapata,
III. díj: az Aurel Pop Művészeti Líceum ,,Könyvmolyok" csapata.


  Dicséretben részesült a 10-es Számú I-VIII Osztályos Iskola ,,Regényhősök" csapata, illetve a Református Gimnázium ,,Menőmanók" csapata.
      Minden csapat könyvjutalomban részesült.
      A jutalomkönyveket a LiterArt Magyartanárok Egyesülete jóvoltából tudtuk biztosítani.
   A vetélkedőt a 10-es Számú I-VIII Osztályos Iskola három diákja nyitotta meg tréfás verssel, prózai szöveggel, illetve mesével, majd Rus Annamária tanárnő köszöntötte az egybegyűlteket. Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő pedig dicsérő szavakkal és további biztatással zárta le a sikeres versenyt.Rus Annamária és Úr Erzsébet,
a Szatmárnémeti 10-es   Számú I-VIII Osztályos Iskola magyartanárai,
a verseny szervezői és a megmérettetés irányítói

Szatmárnémeti, 2013. március 16


 
Back to content | Back to main menu